Nyttiga 2009
Bakas ska det göras. Jagas smala recept ska det göras.
Dessa tänker jag bara imorgon: (Inte till frulle, för då får jag börja baka nu)
Tillagning
1 liter vatten
4 dl vetekross
1/2 dl hela linfrö
1/2 tsk salt
1 1/2-2 dl russin (smaksak)
50 g jäst + lite ljummet vatten
1/2 liter grahamsmjöl
vetemjöl till utbakningen
Koka upp vatten, vetekross,linfrö, salt och russin. Koka ca 15 min. Rör då och då. Låt svalna till fingertemperatur. Lös jästen i vattnet. Rör ner det och grahamsmjölet i grytan. Degen ska vara rätt kletig. Baka till 20- 25 st avlånga ca 2 cm höga "bullar". Låt jäsa 20 min. (Dom blir inte så mycket större än innan jäsningen.) Grädda 15 min i 200-225 grader.
Inget mer vitt bröd....... Inte så mycket bröd alls. Men bröd ska alltid finnas att tillgå i nyttig varant !
Soppa till kvällsmat. Med grädde i till barnen, med mjölk till mig och Mogge (när han är hemma). Nyttig bulle till det om det skulle behövas. Soppor kan man ju gör i miljoner varianter och frysa in soppa är ju inga problem ! Enkelt och lätt på kvällningen efter jobbet !!
På lördagar festar vi. Då får vi efterrätt till vår smalmat. Helst smalefterrätt, men ibland får man fuska ju ;)
Världens bästa garanterat nyttiga bröd:
1 dl rivna hasselnötter
1 tsk linfrö
1 kryddmått bakpulver
1 msk grädde
1 ägg
Blanda alla torra ingredienser i en djup tallrik först, sen i med ägget och grädden och blanda ordentligt. Sen, in i mikron 2 minuter.
Ta ut, stjälp upp på ett bakplåtspapper och låt svalna. Garanterat mättande!